Návšteva v knižnici

Je dobrým zvykom, že každý rok počas maturít sa študenti Gymnázia Ivana Kraska zúčastnia na rôznych podujatiach. Nebolo to ináč ani tento rok. 13. 3. 2019 keď naši maturanti písali maturitné testy z anglického jazyka,  my druháci spolu s tretiakmi sme navštívili Knižnicu Mateja Hrebendu a mali sme obhliadku centra mesta. Naša trieda, II.C, začínala prezentáciou v priestoroch knižnice, ktorú nám prezentovala Henrietta Nagyová, zamestnankyňa knižnice, a následne sme si prezreli celú knižnicu. Videli sme, že na jednotlivých oddeleniach knižnice je rôznorodá literatúra, a to nielen v slovenskom a maďarskom jazyku, ale aj v anglickom a nemeckom. Zaujali nás aj zvukové knihy vo formáte MP3 a knihy napísané Braillovým písmom pre nevidiacich. Bohužiaľ, sme sa dozvedeli, že návštevnosť knižnice každým rokom klesá, ale my sme tam zažili naozaj príjemné chvíle. Potom sa naše triedy navzájom vymenili, my sme išli na obhliadku námestia, kde nám zamestnankyňa knižnice, Silvia Bodorová, ukázala historické centrum mesta. Porozpráva nám veľa zaujímavostí o budove Knižnice Mateja Hrebendu, reformovanom a katolíckom kostole, budove Hotela Tatra a o budove mestského úradu. Tento deň uplynul naozaj vynikajúco.
Súčasní tretiaci o rok už budú maturantmi, ale my dúfame, že počas maturít znova budeme mať zaujímavý program.

Liliana Šimoňáková


    Az írásbeli érettségi vizsgák hetében az Ivan Krasko Gimnázium tanulói általában különféle programokon vehetnek részt. Nem volt ez másképp ebben a tanévben sem. Míg iskolánk végzős diákjai 2019.3.13-án az írásbeli érettségi vizsgán izzadtak angol nyelvből, addig mi, harmadikosok a másodikosokkal együtt meglátogattuk városunk könyvtárát, és megnéztük a főtér történelmi épületeit is.

A reggeli fagyos órákban Bodor Szilvia, a könyvtár egyik dolgozójának vezetése mellett körbejártuk Rimaszombat főterét, és érdekes információkat tudtunk meg a főtér nevezetességeiről, például magáról a Matej Hrebenda Könyvtár épületéről, a református és a katolikus templomról, a Tátra szállóról, illetve a Városi hivatal épületéről is.

Míg mi felfedeztük Rimaszombat nevezetességeit, addig a másodikosok egy  prezentációt láthattak Nagy Henrietta könyvtáros előadásában a Matej Hrebenda Könyvtárról, és körbejárhatták az épületet.
Miután végeztünk a főtér bebarangolásával, megtekinthettük azt a prezentációt, melyben bemutatták, hogyan működik a könyvtár, milyen osztályok vannak, hogyan találhatunk meg valamilyan konkrét könyvet, stb. Pár új kifejezéssel is bővült a szókincsünk. A beszámoló után megtekinthettük a könyvtár különféle osztályait, ahol nemcsak szlovák és magyar nyelvű könyvek várják az olvasókat, hanem angol és német irodalom is található a kínálatban. Az egyik teremben pedig vakírással írt könyveket fedeztünk fel. 
Sajnos, a könyvtár látogatóinak száma évről évre csökken, ugyanakkor a csoportunk nagyon élvezte ezt a napot. Kár, hogy jövőre a mi osztályunk nem örülhet az érettségi hét laza napjainak, mert akkor már mi fogunk érettségizni.

Boholy Szilvia, Béres Marianna

Autor fotografií: Peter Bartok FOTOGALÉRIA